2014. április 20., vasárnap

"Úgyhogy ne félj! Élj!"

Jason tökéletes. A zárkózott, maximalista Macy is az akar lenni, ezért jár a fiúval. De létezik-e tökéletes ember, és egyáltalán jó-e hibátlannak lenni? Macy sokáig úgy érzi, a válasz igen. Ezen a nyáron azonban megismerkedik egy egyáltalán nem tökéletes csapattal: a Wish partiszervíz fiatal munkatársaival. Ez a barátság és az új szerelem a büntetett előéletű, de jóravaló és művészi hajlammal megáldott Wesszel felszabadítja, boldogabbá teszi, s átértékelteti a lánnyal egész addigi életét, kapcsolatát „tökéletes” édesanyjával. Végre elkezdheti feldolgozni imádott apja halálát is, amiért alaptalanul felelősnek érzi magát.

Én és a könyv
Sarah Dessen rajongó vagyok. Elolvastam az Altatódalt, imádtam, és azonnal szemet vetettem a többi Sarah Dessen könyvre.

Történet
Macy hosszú, unalmas és tökéletesen megtervezett nyárnak néz elébe. A barátja, Jason Agytáborban van, ráadásul tökéletes, Macy pedig azt hiszi erre van szüksége. Előre megszervezett napjainak unalmát a Wish partiszerviz zavarja meg, amiről sok mindent lehet mondani, csak azt nem, hogy jól megszervezett. Macy nem is sejti, mennyire más lesz ez a nyár, mint ahogy gondolta...

Véleményem
Ha röviden tömören kellene véleményt fogalmaznom, azt mondanám: imádtam! Ha pedig hosszabban, akkor nagyon sokáig áradozok róla, úgyhogy most megpróbálok valami köztes megoldást. Tehát, mint említettem, nagyon szeretem Sarah Dessen írásait, a mottója lehetne ez: egyszerű, de nagyszerű. Pontosan ilyenek a könyvei. Hétköznapi emberek, hétköznapi problémák, de mégis van valami, amitől imádom, talán a hangulata, vagy az írásmód, erre még nem jöttem rá. Talán Sarah már tud valamit, amit mi nem. Talán azért ilyen jók a könyvei, mert annyira életszagú az egész, annyira hihető, tökéletesen el lehet képzelni, hogy valami ilyesmi megtörténik velünk. Mindenesetre ezért is tartom nagyon jó írónőnek.  Mert én is imádom a fantasyt, de Dessen könyveiben egy gramm sincs benne, és ennek ellenére mégis van olyan jó, mint egy fantasy. Azért valljuk be: egy kitalált világot, misztikus lényekkel nem olyan nehéz izgalmassá tenni, mint a hétköznapi világot, amiben mi is élünk, és amiben Sarah szereplői vannak. Természetesen nem azt mondom, hogy fantasyt írni könnyű, mert persze, hogy nem, csak azt, hogy talán,amit Dessen csinál, az nehezebb. Macy például csak egy egyszerű lány, akinek megvannak a problémái, egy ilyen lány a szomszédom is lehetne. De az ő sztoriját nem biztos, hogy imádnám. És például bármennyire is szeretnénk, Daemon beköltözése a szomszédba nem annyira valószínű, mint összefutni egy Wes kaliberű sráccal (bár azért sajnos belőle sincsenek olyan sokan). Szóval, Dessen receptje: hétköznapi világ, átlagos cselekmény, briliáns karakterek. Nyilván ebben a könyvben nem az akcióé a főszerep, én mégis alig bírtam letenni. Fontosabb ennél a mondanivalója, és ennek közvetítéséhez nagyon jó szerepelők kellenek, amelyek meg is vannak. A könyv nagyszerűen mutatja be a gyász különböző hatásait. Ráadásul megtanít arra, hogy az élet szépsége a váratlanságában rejlik, ettől lesz izgalmas, erre jön rá Macy is. Nagyon tetszett még a kontraszt: Macy tökéletes világa a Wish káoszával szemben, ezzel tökéletesen látható, hogy néha igenis kell a káosz. Szereplőink is belátják ezt, leginkább Macy anyukájának utolsó partiján. Káoszból is lehet szépség. És hogy mi is az a bizonyos mondanivaló? A tökéletesség nem egyenlő a boldogsággal. Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy ha tökéletesek leszünk, akkor a boldogságot is elérhetjük. Pedig csak meg kellene látni a boldogságot a hibákban és tökéletlenségekben is. Mert ott van.

Szereplők
Macy, a főszereplőnk egy nagyon szerethető figura. A személyiségének fejlődése bámulatos volt. Végre belátta, hogy nem lesz boldogabb attól, ha mindent előre megtervez és irányít. Ebben sokat segített neki a Wish csapata.
Wes... *sóhaj* Melyik lány ne akarna egy ilyen barátot? Kedves, vicces,megbízható és egy igazi művész. Nem is mondok többet. Inkább olvassátok el a könyvet! :)
Kettejük kapcsolata is sokat fejlődött. Nagyon tetszettek Dessen apró húzásai, ilyen volt az igazmondós játék, amely során jobban megismerték egymást.
Bert, Kristy, Delia, Monica, a Wish többi tagja is igazán belopta magát a szívemben, annyira, hogy ilyen barátokat keresek magamnak.
Macy anyukáját először nem kedveltem, de miután végre képes volt szembenézni az életével és a problémáival, már szerettem.
Caroline, Macy testvére olyan volt az anyukájuknak, mint a Wish Macynek. Caroline felnyitotta az anyja szemét, különösen tetszett az a jelenet, ami Macy anyukájának irodájában játszódik.
Jason, Amanda, Bethany a példái annak, hogy a tökéletesség vagy annak látszata nem jelent boldogságot.

Összességében csak ajánlani tudom, bár azért elég cseles ez a könyv: azt akarja elhitetni, hogy nincs tökéletesség, és mégis: ő maga tökéletes!

Az írónő: Sarah Dessen

Amerikai írónő, Chapel Hill-ben él férjével és lányával. Első könyve, a That Summer 1996-ban jelent meg. Az írónő nagy szeretettel írja bele egyik könyve szereplőit gy másik könyvébe, például a Figyelj rám!-ban feltűnik az Altatódalból ismert Remy és Dexter, és a Tökéletesben is van egy aprócska utalás az elején az Altatódalra. Csak figyeljétek! :)
http://sarahdessen.com/

Borító: Tetszik, bár nem igazán kapcsolódik a sztorihoz.
Kedvenc szereplők: Macy, Wes, Kristy, Delia, Bert
Kedvenc idézet: "Az örökre olyan sok különböző dolgot jelenthet. Állandóan változik, és minden erről szól. Húsz perc, vagy száz év, vagy csak ez a pillanat, vagy bármely pillanat, melyről azt kívánom, sose múljon el. De csak egy valami számított: az örökké akkor volt, és ez az egyetlen igazság. Akkor, amikor Wessel ott futottunk a verőfényben, és minden azután következő pillanatban. Odanézz! Most. Most. Most."(Macy)
Kedvenc jelenet: Macy és Wes igazmondós játéka, a vége

Kiadó: Könyvmolyképző, 2008 (2012)
Ár: 2999 Ft
Oldalszám: 382 oldal
Műfaj: YA
Hol sikerült lecsapnom ár?: könyvtár
Sorozat: egyedülálló kötet

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése